Uncategorized

Protectie lemn interior si exterior, de la A la Z

Daca ai o cabana, un foisor, o terasa de lemn, un gard din lemn sau lemn in interiorul casei, atunci fii sigur ca articolul acesta e scris special pentru tine.

O sa fie un articol mai lung pentru ca incerc sa includ cat mai multe solutii, astfel incat oricat de exigente sunt cerintele tale si oricat de creative sunt gusturile tale, mai jos sa poti gasi tot ceea ce ai nevoie.

Bineinteles, inainte sa vorbim despre materialele de finisaje si protejare a lemnului, poate ca ai si ceva crapaturi sau goluri care trebuie umplute intai. Daca te afli in aceasta situatie, arunca un ochi si sa alegi chitul acrilic pentru lemn dorit.

Ah…si daca lemnul a mai fost tratat inainte, ideal este sa fie slefuit inainte sa se aplice straturi noi. Daca ai o suprafata mare si esti “mafiot”, iti poti lua un aparat profesional MIRKA de slefuit fara praf (cu aspirator). Daca bugetul este mai modest, te pot ajuta cu bureti de slefuit.

Cum tratezi lemnul din interior?

Pardoseli din lemn in interior.

Daca vrei ca aspectul lemnului sa nu se schimbe deloc (adica deloc-deloc, fara pelicula, fara nimic – nimeni nu va sesiza ca ai dat cu ceva) si sa ai un finisaj mat, dar in acelasi timp foarte rezistent, atunci iti recomand Lacul Poliuretanic Protect 10 de la Cedria (cel mai tare producator de lacuri si lazuri pentru lemn din Spania, din gama caruia noi am selectat sa aducem in Romania numai ceea ce este cu adevarat “best of the best”).

Alternativ, daca vrei ceva incolor cu o formula speciala anti-alunecare, apeleaza cu incredere la Lacul Cedria NANO anti-alunecare pentru pardoseli.

Dar, daca doresti sa oferi podelei din lemn un pic de culoare, poti opta pentru una dintre cele 3 nuante de lemn tropical ale lacului Cedria NANO pentru pardoseli – Axobe, Iroko si Jatoba. Pe langa particulele foarte mici care patrund adanc in fibra lemnului de esenta tare sau tropical, lacul NANO pentru pardoseli mai are un avantaj: e diluabil cu apa!

Pana acum am presupus ca ti-ar placea o pardoseala mata sau chiar anti-alunecare, dar poate ca esti ca mine si iti place o pardoseala ultra-lucioasa pe care sa poti patina in sosete daca vrei.

Ei bine, am ceva si pentru “nebunaticii” ca noi, dar si pentru cei mai putin nebunatici, care cauta ceva satinat sau chiar mat (dar cu pelicula mai vizibila). Daca esti intr-una dintre aceste situatii, ceea ce ai nevoie este Lacul pentru parchet IDEAL de la Helios – in variantele semi-mat sau lucios.

Lemn pe suprafete verticale din interior.

Ce sa zic, ai putea sa folosesti solutiile de pardoseli si pentru restul lemnului din interior – nu o sa-ti bata politia la usa pentru asta, dar eu zic totusi ca nu are rost si poti opta pentru ceva si mai decorativ.

De exemplu, pentru peretii unui coridor circular, atins constant de haine, maini sau animale de companie, iti recomand Cedria Lac interior antiscratch (anti-zgariere), intr-una dintre nuantele disponibile.

O alta varianta ar fi Cedria Dekor Lasur, care iti ofera o multime de optiuni cand vine vorba de nuante.

Cum tratezi lemnul din exterior?

Pardoseli din lemn in exterior

Stii deja de lacul Cedria NANO pentru pardoseli de la paragraful cu pardoselile din interior – ei bine, este la fel de bun si in exterior, fie ca optezi pentru varianta incolora anti-alunecare sau pentru una dintre nuantele de lemn tropical – Axobe, Iroko si Jatoba. Suprafetele tratate astfel rezista la uzura, apa (chiar si sarata) si raze UV.

Pentru cei care iubesc terasele din lemn care arata cat mai natural posibil, avem si o varianta de tratament cu materiale naturale. Uleiul pentru terase Cedria contine uleiuri protectoare selectionate, dar si balsam de pin si eucalipt. Revitalizeaza lemnul si ii confera o nuanta calda de miere.

Lemn pe suprafete verticale in exterior

Daca vrei sa nu schimbi nuanta lemnului, iti recomand varianta incolora de la Helios fabricata in mod special pentru astfel de aplicatii: BORI Lac lazur UV Extra.

Ideea e urmatoarea: in general, lacurile incolore nu ofera protectie impotriva UV la fel de bine precum cele pigmentate; aici intervine diferenta cu Bori Lac Lazur UV Extra – are pigmenti incolori care ofera protectie impotriva UV.

Daca vrei sa schimbi nuanta lemnului dar sa se vada fibra lui, atunci poti opta pentru:

Daca iti doresti culoare:

Lacul Transparent Lyster de la Hagmans Nordic, Suedia – este nuantabil in peste 100 culori. Este un lac unic, pe baza de ulei de in si este versiunea scandinava a protejarii si decorarii lemnului in exterior.

Daca vrei sa protejezi lemnul cu un email opac special pentru lemn, eu unul nu am vazut nimic mai bun decat Emailul pentru fatade lemn Titan, tot de la Hagmans Nordic – tehnologie suedeza pentru cele mai aspre conditii, are autocuratare si e atat de bun incat are garantie 15 ani.

In ceea ce priveste pensula cea mai potrivita pentru aplicarea oricareia dintre solutiile de mai sus, gama de pensule Rendix la de Pentrilo este speciala pentru lemn si nu poti da gres cu ea.

Sper ca te-a ajutat acest articol si nu uita…e mereu mai bine sa folosesti protectie decat sa regreti peste cateva luni :).

Similar Posts