Culorile Anului 2019 la Frankfurt și în România

...de Andor Todor

Câteodată ne-ar placea tuturor să aruncăm o privire în viitor. Ca să vedem la ce ne putem aştepta şi, eventual, chiar să profităm de pe urma informaţiei proaspăt obținute.

3ca.jpg

 

Domeniul care mă interesează, culorile spațiului construit, oferă mai multe ocazii de a privi în viitorul apropiat. Producători de vopsea sau paletare de culori (de ex. Pantone) au obiceiul să numească în decembrie Culoarea Anului, pe principii doar de ei știute. Pe lângă aceste profeții ce se auto-împlinesc, mai există și varianta Frankfurt. Așa că am organizat repede o escapadă de două zile în orașul de pe râul Main ca să dezleg misterul culorilor în vogã pentru 2019.

 

 

De ce Frankfurt? Pentru că lumea bună din domeniul textilelor pentru locuințe îşi dă întâlnire aici în fiecare an, la început de ianuarie, ca să discute şi să seteze trendurile în materie de materiale, culori şi texturi. Heimtextil Frankfurt este un eveniment al culorilor care îți poate dezvălui secretul trendurilor viitoare.

 

1ca.jpg

Şi nu este vorba doar de o simplă arătare cu degetul spre culoarea considerată cea mai sexy a momentului. Se alege un întreg set de nuanțe, pe criterii ştiințifice. Culorile Anului sunt definite cu precizie nemțească și imaginația neîngrădită a unei echipe de designeri de peste tot din lume.

4ca.jpg

Anul acesta, Trendbook, cartea cu culorile anului, a primit titlul de “Toward Utopia”, adică “Spre Utopie”. Dați frâu liber imaginației voastre, combinați culorile cu mult curaj și grupați-le în jurul unor idei. Așa a procedat și team-ul care a creat culorile anului, grupându-le în jurul a 5 idei care definesc viața noastră de zi cu zi: Urmărește Jocul, Caută Adăpost, Coboară din Rețea, Evadează de Realitate și Îmbrățișează Răsfățul. Trebuie să recunosc că sunt asocieri de cuvinte suficient de ciudate, care nu mi-ar fi venit în minte nicicum să le folosesc împreună. Nu contează; culorile sunt așezate logic, întrepătrunse de ideile mari ale vieții contemporane și se potrivesc de minune.

6ca.jpg

După ce le-am aflat, nu mai avem nimic altceva de făcut decât să le alegem pe cele care ne plac și să le includem în viața noastră. Și chiar le putem avea, pentru că magazinele Decorator din țară vă pot prepara pe loc vopselele în toate Culorile Anului 2019.

2ca.jpg

  

Mi-am propus să revin asupra fiecărui “capitol” cu câteva comentarii și detalii, ca să aveți la îndemână un fel de mini-ghid al trendurilor de culoare, varianta Frankfurt. Urmărește-ne pe Facebook și fii primul care află :)

  

7ca.jpg


Aboneaza-te pentru noutăți