5 uleiuri inovative pentru lemn, din 3 colturi ale Europei - acum si in Romania

ulei_cover2.jpg

 

 articol de Erno Punkosti

 

1. Din Scandinavia

Uleiul de in a jucat întotdeauna un rol important în cultura scandinavă a protejării lemnului. În mod tradițional, în Suedia, lemnul se impregnează cu ulei de in pentru a se umple structura poroasă dintre fibre și de a reduce astfel riscul de crăpare datorită uscării lemnului. Suedezii de la Hagmans Nordic au venit însă și cu o inovație la acest capitol:

 

Grundolja Aqua – ulei de in pe baza de apă, pentru impregnare

grundolja.jpg
copperol.jpg

Înainte ca cineva să spună că este nonsens pentru că uleiul nu se amestecă, cu apa, vă confirm că, în general, așa este, dar Grundolja Aqua (se pronunță: grundolia acua) este un material inovativ și aici uleiul se amestecă omogen cu apa! Rolul apei este dublu: de regularizare a umidității în lemn și de a ajuta la întinderea uleiului pe lemn. În plus îmbunătățește și penetrarea acestuia în masa lemnoasă. Și surpriza cea mare: lemnul impregnat cu Grundolja Aqua SE POATE VOPSI CU VOPSELE PE BAZĂ DE APĂ. Celelalte uleiuri nu oferă această opțiune extraordinară.

Câteva idei de întrebuințare:

  • foarte potrivit pentru lemn de rășinoase, pin, brad, molid, larice etc.

  • pe suprafețe de lemn natur, atât în aer liber, cât și în spații interioare

  • dacă doriți ca lemnul să-și păstreze aspectul natural, nu este nevoie să-l mai vopsiți sau să-l lăcuiți, aplicați doar Grundolja Agua o dată pe an, de preferat primăvara

  • Grundolja Aqua este deosebit pentru că, dacă doriți să vopsiți sau să lăcuiți suprafața impregnată, Grundolja funcționează ca un grund de impregnare și se folosește pentru a preveni fisurarea. In mod unic, suprafețele tratate cu Grundolja Aqua se pot vopsi cu emailuri și grunduri ecologice, pe bază de apă!

Sfaturi utile pentru aplicarea corectă a Grundolja Aqua:

- se aplica cu pensula sau cu cârpa

- acoperă 5-15 m²/ l,

- se usuca după 6 ore și se poate aplica un al doilea strat după 12 ore.

- după impregnarea cu Grundolja Aqua, lemnul respinge apa care astfel nu poate pătrunde în lemn

Dacă vă place cultura scandinavă, această soluție simplă vă va fi pe plac.

Grundolja Aqua este fabricată în Suedia de Hagmans Nordic AB și distribuit în România de Decorator SRL. E disponibilă în ambalaje de 1L si 3L, și se poate comanda și online, aici.

 

Copperol - ulei de in protector cu rășină alchidică și solvent

În construcțiile din Scandinavia, se folosește foarte mult lemn. Unele părți din lemnul de construcții nu mai pot fi accesate și deci, întreținute după încheierea lucrărilor de construire. Ba mai mult, s-ar putea ca acele părți să rămână în contact permanent cu umiditatea sau cu solul.

Pentru a impiedica putrezirea lemnului, cei de la Hagmans Nordic au dezvoltat Copperol.

Copperol este o soluție uleioasă brună pentru acoperirea lemnului exploatat in exterior expus la umezeală, foarte potrivit pentru traverse de cale ferata, stalpi și porți, grinzi, țăruși.

Mod de utilizare:

- se aplica abundent și dacă este posibil, se repeta tratamentul o dată pe an.

- acoperă 4-12 m²/l și se usuca în 1-2 ore.

Se poate aplica și pe garduri din scânduri, oferind acestora aspectul vintage de gard negru-brun dat cu ulei uzat, ca pe vremuri.

 

Orient - ulei din nuci de tung pentru lemn

Tung este o specie de lemn care creste in China si din al cărei nuci se presează uleiul de tung care stă la baza uleiului Orient de la Hagmans Nordic. Din acest motiv, uleiul de tung se mai numește și chinezesc”. Orient e un ulei premium de tung, pentru protejarea lemnului în interior și exterior, asigurănd impermeabilizarea acestuia și în același timp și protecția împotriva ciupercilor și mucegaiului. Pătrunde foarte adânc în lemn și se recomandă chiar și pe lemn exotic de teac (mobilier de grădină) sau mahon. Orient acoperă 4-10 m²/l și este disponibil în cutii de 1 litru.

Sfaturi utile pentru aplicarea uleiului de tung Orient:

  • lemnul de îmbibat trebuie să fie curat, uscat și lipsit de impurități

  • dacă suprafața este prea aspră, se recomandă șlefuirea ușoară cu hârtie/pânză abrazivă de 240 și îndepărtarea prafului rezultat din șlefuire

  • aplicați în cel puțin două straturi, turnând uleiul pe lemn și ajutând îmbibarea prin întinderea și frecarea ușoară, cu mișcări circulare a suprafeței, până la pătrunderea uleiului în lemn.

  • se pot aplica 3-4 straturi; în acest caz o metodă bună pentru formarea unei pelicule spectaculoase este aplicarea straturilor de după cel dintâi cu hârtie abrazivă fină, de 600

  • aplicarea se face prin turnarea uleiului pe partea abrazivă a hârtiei și “construirea” peliculei prin mișcări ușoare de șlefuire

  • uscarea uleiului de tung necesită 24-48 ore; timpul recomandat între aplicarea straturilor succesive este de cel puțin 12 ore.

Deoarece Orient actioneaza ca liant aupra particulelor de praf, poate fi folosit și pentru a scoate în evidenta luciul din tigla și caramida!

orient.jpg
cedria.jpg

2. Din Spania

Lemnul terasei unui bar de tapas îndură atăt traficul pietonal intens, cât și soarele arzător din Sud. Pentru a-l proteja a fost nevoie de un material cu totul și cu totul special.

 

Cedria – ulei pentru pardoseli din lemn

Uleiul de pardoseli Cedria este un preparat incolor din uleiuri selectionate și balsam de pin și eucalipt, care impregneaza în profunzime toate soiurile de lemn, în special pe cele tropicale.

Datorită compoziției sale unice, îmbunătățește durabilitatea pardoselilor de terase cu expunere puternica la razele solare, oferind o culoare calda de miere, fiind în același timp un finisaj cu protecție solara dubla la radiatii UV.

Utilizarea uleiului de terase Cedria:

- suprafața se pregătește corespunzător astfel încât, înainte de aplicare, aceasta să fie curată, uscată și lipsită de urme de lac sau vopsea.

- se aplica ulei din abundenta cu pensula.

- se lasă să se usuce și dacă e necesar se aplică și un al doilea strat îndepărtând cu grijă surplusul de pe suprafață

- Cedria ulei pentru pardoseli din lemn acoperă 15 m²/l și se usuca in 4-6 ore.

 

3. Din Grecia

Soarele puternic, marea albastră ca cerneala și aerosolii care poartă sarea din mare spre terasa de pe plajă cer o protecție specială ca terasa să rămână frumoasă timp îndelungat.

 

Berling - Teak&Decking Oil

Berling este un producător renumit de vopsele din centrul Greciei. Cercetătorii de acolo au creat o rețetă proprie de ulei de protecție: Teak&Decking Oil. Acesta este un amestec de uleiuri naturale, ceara și aditivi speciali.

Ca și celelalte uleiuri protectoare, penetreaza lemnul și îl apără de vicisitudinile vremii.

Este un ulei special conceput pentru mobilierul de exterior din lemn și alte obiecte sau structuri din lemn în exterior.

Sfaturi utile:

- se aplica cu pensula sau cu laveta/cârpa

- acoperă 10-15 m²/l și se usuca la atingere în 3-4 ore

- se poate aplica un al doilea strat după 48 de ore

 

teak.jpg

 

Uleiul a fost și va rămâne o opțiune viabilă pentru protejarea lemnului în toată splendoarea sa naturală. Dacă v-ați gândit să urmați această cale, suntem siguri că veți găsi la Decorator tot ceea ce vă trebuie: materiale, unelte și informații ca să vă realizați proiectul. Puteți comanda și online; toate materialele descrise sunt disponibile, cu livrare din stoc și etichetă în limba română.

www.decoratorshop.roAboneaza-te pentru noutăți